tisdag 28 maj 2013

Functional Moves - vad, hur, varför?

Funktionell träning är ett populärt uttryck att använda idag, men det är inte alltid ordet används i rätt mening. Funktionell träning bör vara övningar som stärker kroppen för ett visst syfte eller mål. I Functional Moves är upplägget tydligt och syftena klara. Vi arbetar med att få en starkare kropp för att klara vår vardag på många olika sätt. Passet innehållet rörelser med hela kroppen, i alla 3 dimensioner/riktningar och vi arbetar med balans, styrka, rörlighet och stabilitet. Passet är grundat av sjukgymnasten Magnus Ringberg och idrottsläraren Christina Sivertsson.

logo fredagInom funktionell träning brukar man prata om sju sk. Primal Pattern rörelser som har varit livsnödvändiga för människans utveckling: 
- knäböj, framåtböj, utfall, press, drag, rotation och steg. 
Dessa är fortfarande idag viktiga, för att vi ska kunna utföra vardagsrörelser och hålla oss skadefria. Det är även grundrörelser i många mer komplexa rörelser vi utför te x kast. Utifrån dessa grundrörelser sker en viss modifiering och variation när vi tränar Functional Moves. 

Att träna funktionellt handlar också om att lära musklerna att samarbeta. När vi tränar funktionellt använder vi nämligen flera muskler samtidigt. Till en början kan det vara mycket att ta in för vårt centrala nervsystem. Det är mycket information att förstå. Men när kroppen väl lärt sig vad den ska göra och automatiserat rörelserna i det kommer dina muskler att samarbeta bättre och du kommer märka en förändring i din kropp. 

I Functional Moves tränar vi ovan nämnda på ett roligt och lekfullt sätt. Vi gör rörelser som kan balansera upp obalanser, rörelser med kroppskännedom och rörelser med närvaro. Det kanske bästa av allt är att vi arbetar effektivt, med rörelser som ger resultat. Under passet använder vi viktplatta, ibland stång, matta men framförallt vår egen kroppsvikt. Passet är uppbyggt av 3 moduler som alla innehåller en balansdel, en bendel, 2 coredelar och en 90 sek explosivitetsdel. Varje pass avslutas med en rörlighetsdel. Träningen leder till att du känner dig starkare, lättare och att mår bättre i din kropp.

Är du beredd att förändra din kropp med funktionell träning och Functional Moves?
- Välkommen till Forever Träning och Hälsa under sommaren. Måndagar 18.30, onsdagar 16.30 och fredagar 16.00. Vill du läsa med om Funktional Moves, besök http://www.functionalmoves.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar